Šta je i kako se radi OGTT test?

11.03.2022

OGTT (Oral Glucose Tolerance Test) je test opterećenja glukozom, kojim se ispituje potencijalna sklonost ka dijabetesu i radi se kada lekar sumnja na postojanje poremećaja u metabolizmu ugljenih hidrata.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije ovaj test je neophodno da urade pacijenti kojima je nivo šećera na prazan stomak 6,1-6,8 mmol/L radi uspostavljanja pravilne dijagnoze.

Iako se pod OGTT testom najčešće podrazumeva određivanje glukoze u tačno definisanim minutima, nakon digestije rastvora glukoze, često postoji zahtev i za testom OGTT sa insulinemijama, kada se  pored nivoa glukoze u krvi prati i nivo insulina u određenim vremenskim intervalima, kao odgovor na unetu glukozu.

Izvođenje testa:

  • Izvođenje testa počinje ujutro, kada se pacijentu uzima nulti uzorak krvi gde se određuje nivo glukoze našte (nakon 10 sati gladovanja);
  • Pacijent potom popije 75 g rastvorene glukoze u čaši vode,
  • Test traje 2 ili 3 sata (zavisi od zahteva lekara). Meri se koncentracija glukoze/insulina u krvi u određenim vremenskim razmacima (0min, 30, 60, 90 i 120 (180) min), nakon ispijanja rastvorene glukoze;
  • Nakon završenog testa, preporučuje se uobičajeni obrok.

Priprema za OGTT test

Pre samog testa neophodno je da se pacijent adekvatno pripremi. To podrazumeva sledeće:

  • Ne izlagati se fizičkom naporu dan pre testa
  • Potrebno je da privremeno obustavite unos lekova koji utiču na metabolizam glukoze (Metformin)
  • Posle 22h ne unositi hranu i napitke
  • Tokom testa, pacijent ne sme da jede, pije, niti puši
  • Tokom trajanja testa, potrebno je da pacijent miruje

 

OGTT test u trudnoći

Test tolerancije na glukozu se koristi za dijagnozu gestacijskog dijabetesa (trudnički dijabetes). Gestacijski dijabetes se ispoljava kao smanjena tolerancija na glukozu, koja se prvi put zapaža u toku trudnoće. Test se radi između 24. i 28. nedelje trudnoće (kod trudnica sa niskim rizikom za nastanak šećerne bolesti). Ukoliko postoji potreba, ovaj test se radi i ranije. Trudnički dijabetes nestaje nakon porođaja, kada se hormoni vrate u normalan nivo (obično nakon 6 nedelja od porođaja).

Kod ove vrste dijabetesa se pojavljuje povišen nivo šećera u urinu. Takođe, ultrazvučnim pregledom može se ustanoviti da je plod veći nego što odgovara toj nedelji trudnoće.

Velika posteljica i povećana količina plodove vode su takođe znaci upozorenja. Oni ukazuju na potrebu za dodatnim ispitivanjima, pre svega za izvođenjem OGTT testa.

Ukoliko lekar sumnja na gestacijski dijabetes, OGTT se radi sa 100g glukoze.

OGTT test – vrednosti i rezultati

Prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, dijabetesom se naziva stanje, kod kog je količina šećera u krvi (glikemija našte, nakon 10 sati gladovanja), veća od 7.0 mmol/L. Referentna vrednost glikemije, na prazan stomak je 3.6 do 6.1 mmol/L.

Endokrinolog treba da tumači rezultate glukoze i insulina u toku OGTT testa.

  • Šećerna bolest – utvrđuje se kada su vrednosti glukoze u krvi, nakon 2 sata (120 minuta) OGTT testa, veće od 11,1 mmol/L
  • Intolerancija na glukozu (latentni dijabetes) – ukoliko su vrednosti glukoze u krvi nakon 2 sata 7.8mmol/L do 11,1 mmol/L
  • Normalni metabolizam glukoze – kada se posle 2 sata vrednost glukoze spusti ispod 7,8 mmol/L

Referentne nulte vrednosti za insulin su najčešće 2,6-24,9 uIU/mL.

Posle unosa glukoze, pankreas luči veću količinu insulina koji obezbeđuje iskorišćavanje i metabolizam glukoze u ćelijama (pretvaranje u energiju, u masnoće koje se deponuju u masnim ćelijama). Posle 2 sata od unosa glukoze, nivo insulina treba da bude što bliži početnom, a svakako ispod 24,9 uIU/mL.

Proizvodi INOFOLIC linije pomažu pravilno delovanje insulina i iskorišćavanje šećera u organizmu, te na taj način smanjuju rizik od progresije metaboličkog poremećaja i nastanka šećerne bolesti.

Tu smo zbog Vas!

Zdravlje je bogatstvo!

Komentari

Trenutno nema komentara.


    Kontaktirajte nasNaš farmaceut je tu u svakom momentu da odgovori na pitanja.

    Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica koristi kolačice (cookies) U redu