Besplatna dostava za registrovane korisnike prilikom prve kupovine!

Pridružite se našoj zajednici i uživajte u ekskluzivnim pogodnostima i popustima.

Registruj se
miter-popup

Besplatna dostava za registrovane korisnike prilikom prve kupovine

Nemate proizvoda u korpi.

Šta je epiziotomija?

17.01.2022

Epiziotomija je akušerska operacija kojom se preseca međica u toku porođaja da bi se proširio porođajni kanal. Sama intervencija ima za cilj da spreči nekontrolisano pucanje mekih delova porođajnog kanala kao i da smanji mogućnost povređivanja bebe.

Najčešći razlozi zbog kojih se Vaš lekar odluči za izvođenje epiziotomije jesu krupna beba i situacija kada beba treba da se izvadi što pre, jer njeno srce pokazuje da se porođaj ne podnosi dobro.

U praksi, najčešće se primenjuju medijalna i mediolateralna epiziotomija, te izgled reza epiziotomije može biti središnji ili postranični.

Medijalna (središnja) epiziotomija – rez se radi po sredini međice, ravno dole prema anusu.

Mediolateralna (postranična) epiziotomija rez je usmeren malo ukoso u odnosu na analni otvor, na levu ili desnu stranu.

Nakon rođenja deteta i posteljice odmah se pristupa zbrinjavanju epiziotomije. Najpre se primeni lokalni anestetik, pa se u nastavku u slojevima (obično tri) šije rez međice, a ono što se na kraju vidi spolja su kožni šavovi kojih ima zavisno od veličine reza između 4-6. Konac koji se koristi za šivenje nakon nekog vremena sam otpada, dok se unutrašnji šavovi resorbuju i ožiljak koji ostane kod većine žena je slabo vidljiv.

Komplikacije epiziotomije

Kao i svaka operacija, i epiziotomija nosi sa sobom određene komplikacije koje se dele na kratkoročne i dugoročne.

U kratkoročne komplikacije spadaju:

 • infekcija rane,
 • povreda analnog sfinktera,
 • hematomi,
 • bolovi,
 • takođe postoji mogućnost da rana od epiziotomije krvari.

Ako se u predelu rane javlja crvenilo, bol, otok, ili prisustvo gnoja, ovi simptomi Vam ukazuju da je došlo do infekcije rane epiziotomije. U slučaju pojave ovih simptoma, treba se obratiti lekaru.

Dugoročne komplikacije jesu bolovi na mestu ušivanja, koji se osećaju i nakon dužeg vremena, što posledično ukazuje na bolne polne odnose i dovode do smanjenja kvaliteta seksualnog života. Porodilje često zbog bola imaju problem kako sa kretanjem tako i sa pronalaženjem udobnog položaja za sedenje, što otežava zauzimanje odgovarajućeg položaja za dojenje.

Nelagodnost se javlja i prilikom odlaska u toalet, naročito pri pražnjenju creva, što dalje može uzrokovati pojavu zatvora. Ponekad porodilje osećaju bol i peckanje i dok mokre.

Oporavak od epiziotomije

Iskustva kao i oporavak od epiziotomije zavise od žene do žene. Kada je oporavak u pitanju, uglavnom je slučaj da se kroz desetak dana bol povlači, dok je za potpuno oporavljanje potrebno između četiri i šest nedelja.

Da biste što pre postali funkcionalni i pokretljivi, preporučuju se sledeći saveti kao i pravilna nega rane.

 • Kada god ste u prilici, sušite ranu

Trudite se da veći deo vremena ranu sušite na vazduhu ne noseći veš preko. U situacijama kada morate, najbolje je da obučete specijalne mrežaste gaćice koje možete kupiti u apotekama i obavezno u njih staviti običan pamučni uložak od vate.

 • Izbegavajte kupanje u toploj kupki

Dok rana ne zaraste nemojte se kupati u punoj kadi, već stojeći.

 • Budite što više u ležećem položaju

Kako zbog opšteg stanja organizma, tako i zbog epiziotomije trudite se da što više odmarate i ležite.

 • Budite pažljive kada ustajete iz kreveta

Kada ustajete iz ležećeg položaja to radite preko boka dok god se ne oporavite dovoljno.

 • Vodite računa o higijeni

Za higijenu rane spolja koristite Biguanelle gel rastvor.

 • Jake bolove olakšajte upotrebom lekova

Ukoliko osećate jake bolove, možete ih ublažiti pojedinim lekovima protiv bolova kao što je paracetamol. Pre svake upotrebe leka, konsultacija sa lekarom ili farmaceutom je obavezna.

 • Izbegavajte seksualne odnose

Dokle god rana od epiziotomije u potpunosti ne zaraste i Vaše telo se ne oporavi, seksualni odnosi nisu preporučljivi.

 • Pomozite rani da zaraste brže

Kako bi sama rana bolje, brže i lepše zarasla nakon porođaja, preporučuje se upotreba Ialuna vaginaleta.

 

Glavnu aktivnu komponentu IALUNA vaginaleta predstavlja niskomolekularna hijaluronska kiselina švajcarskog proizvođača IBSA koji je jedan od 4 najveća prozvođača hijalurona u svetu, vitamin E, kamilica i gotu kola.

Niskomolekularni hijaluron u IALUNI ima sposobnost prodiranja u dublje slojeve vaginalne sluzokože, gde za sebe vezuje značajne količine vode i aktivira ćelije na sintezu elastina i kolagena. Na ovaj način se ostvaruje efekat dubinske hidratacije, ubrzava se zarastanje rane i vraća elastičnost sluzokože.

Dodatno, vitamin E kao moćan antioksidans ima ulogu da sve štetne materije koje se svakodnevno stvaraju svede na minimum, štiteći vaginalnu sluzokožu od atrofije.

Gotu kola kao moderna verzija kantariona ima 10x jaču moć produkcije kolagena i superiorniji efekat na epitelizaciju tkiva i zarastanje same rane, dok će kamilica delovati blago antimikrobno i protiv-upalno. Sa upotrebom je potrebno krenuti 14 dana od epiziotomije i svako veče stavljati po jednu vagitoriju dok se ne potroši celo pakovanje. Isti postupak se ponovi naredna dva meseca.

 

Tu smo za Vas!

Zdravlje je bogatstvo!

Komentari

Trenutno nema komentara.


  Kontaktirajte nasNaš farmaceut je tu u svakom momentu da odgovori na pitanja.

  Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica koristi kolačice (cookies) U redu